CINE SUNT CETĂŢENII DE ONOARE AI COMĂNEŞTIULUI (6) – VIOREL MIRON – Primarul care s-a făcut singur cetățean de onoare pentru a scăpa de plata taxelor și impozitelor

Cel de-al şaselea „cetăţean de onoare“ al Comăneştiului este afaceristul Viorel Miron, probabil, cel mai controversat primar al Comăneştiului ultimilor 26 de ani. Deşi s-a ferit cât a putut ca să nu existe nicăieri public un CV al său, Arhiva Comăneşti a reuşit să pună mâna pe biografia oficială şi plină de surprize a primarului Viorel Miron.

Născut la 27 octombrie 1958 în Asău, în familia lui Constantin şi a Auricăi Miron, Viorel Miron a făcut studiile primare şi secundare în Comăneşti, imediat după terminarea liceului, la doar 19 ani,  angajându-se ca frigotehnist la Combinatul Petrochimic din Borzeşti.

682_001

Combinatul Petrochimic Borzeşti

În arhiva Combinatului se mai păstrează încă documentele referitoare la activitatea sa de atunci, Miron fiind caracterizat de secţia Cadre ca fiind „un element mediocru, linguşitor faţă de organele de Partid şi de Stat, un ins retras, inadaptat şi răzbunător faţă de colegii mai pricepuţi“.
Va părăsi de altfel Combinatul Petrochimic Borzeşti după 8 ani, în 1985 venind în Comăneşti şi reuşind să se angajeze ca lăcătuş panel la la Combinatul de prelucrare a lemnului (vestitul CPL) din Comăneşti însă nici acolo nu va face mulţi purici fiind dat afară după doar un an.
Câteva luni mai târziu va reuşi totuşi să se reangajeze ca şef al secţiei Uz Casnic din cadrul S.C. „Prestarea“ S.C.C.A. din Comăneşti, în această funcţie prinzându-l evenimentele din 1989.
viorel-mironImediat după Revoluţie, la 27 mai 1991, fostul reparator de frigidere Viorel Miron va înfiinţa magazinul „Prompt Service“,  despre care am mai scris, demisionând de la, deja falimentara SC Prestarea, pe care o va cumpăra la data de 7 decembrie 1992 numind în consiliul de conducere pe vechii săi prieteni şi colegi Rodica Lungu, Maria Prisecaru, Rodica Eleonora Munteanu, Vasilica Ilie şi Lenuţa Ghicajanu.

Intrat în politică şi aspirând la posturi înalte, Viorel Miron a realizat însă faptul că, fără vreo diplomă universitară nu va avea nicio şansă să ajungă „şef peste comăneşteni“ şi, în 1999, la 41 de ani, va deveni student-boboc fără frecvenţă al Academiei de Studii Economice, datorită controversatului rector Paul Bran. 
Ales în 2000 consilier local al Comăneştiului, Miron absolvi într-un târziu facultatea (în 2002), doi ani mai târziu reuşind să fie ales în mult visata funcţie de Primar al oraşului.
În 2006, ca primar va primi şi o diplomă de absolvent al falimentarului Institut IRECSON, datorită bunăvoinţei prietenului său, Dumitru Porojan, profesor şi el la ASE în timpul când Miron era „student“ acolo.

hcl-169-27-11-2007

Decizia Consiliului Local prin care primarul „economist“ Viorel Miron s-a făcut singur Cetăţean de Onoare al Comăneştiului.

Un an mai târziu, înarmat cu patalamalele de „economist“, Viorel Miron s-a gândit că după 3 de ani de mandat merită să scape de plata taxelor și impozitelor către bugetul localității pe care o păstorește şi, în acest sens, edilul s-a propus și și-a aprobat de unul singur cererea de a deveni cetățean de onoare al oraşului Comăneşti.
În expunerea de motive făcută de colega sa de partid, consilierul PNL Emilia Caloianu, la 27 noiembrie 2007, primarul a primit acest titlu pentru „realizări marcante în apărarea intereselor administraţiei publice locale şi ale cetăţenilor, contribuţii esenţiale la dezvoltarea economiei şi serviciilor publice locale, realizări deosebite recunoscute pe plan naţional şi performanţe care au contribuit la cunoaşterea oraşului Comăneşti şi la creşterea prestigiului acestuia pe plan naţional.“
În 2008 Miron s-a apucat iar de vânat diplome, apelând de această dată la Faxmedia Consulting, o firmă înfiinţată în 2003, când doi directori din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), doi primari din judeţul Prahova şi un referent din Consiliul Judeţean Prahova s-au gândit să facă bani buni din „instruirea“ pe capete a angajaţilor primăriilor.
Un an mai târziu, în 2009, la 51 de ani,Miron îşi va încununa studiile de mare „economist“ cu o lucrare plagiată de masterat în Drept şi Administraţie Publică Europeană, după ce buna sa prietenă, Florina Bran, nimeni alta decât soţia rectorului Paul Bran, va „pune o vorbă“ în acest sens la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Danubius“.
Iată „meritele“ pentru care reparatorul de frigidere Viorel Miron, cunoscut pe reţelele de socializare şi sub contul fals cu numele de „Claudiu Ionuţ“, domneşte, de 13 ani, într-un Comăneşti „frumos“ al cărui procent de şomeri a urcat, potrivit statisticilor, la 28 %. 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.